Een nummer in Zweden

Skatteverket ID kort met een felbegeerd nummer

Nooit gedacht hoe begeerlijk het is om als een nummer behandeld te worden. In Zweden ben je pas iemand als je een nummer hebt. Een bankkontonummer, een organisationsnummer, een momsregistreringsnummer en uiteindelijk het felbegeerde personnummer.

Het begon allemaal met het bankkontonummer. Dat duurde weken, want de bank wil zeker zijn dat er geen sprake is van witwaspraktijken. En als je dan eenmaal een bankkontonummer hebt, dan kun je er weinig mee. Je kunt pinnen in de automaat en in de winkel, maar voor internetbetalingen heb je een bank-id nodig. Die krijg je alleen maar als je een personnummer hebt. Ook voor internetbankieren heb je een bank-id nodig. Dus voor onze betalingen hebben we een ouderwets overschrijvingsboekje met bijbehorende enveloppen. En als we in Mora moeten zijn, bezoeken we het filiaal van de bank en dan doet de baliemedewerker al onze elektronische betalingen. Hij kan ons dan ook vervolgens vertellen wat we op onze rekening hebben staan, want ook dat weten we niet.

Voor de aktiebolag, een BV in het Nederlands, hebben we een bankkontonummer nodig met daarop 50.000 kronen. Dus pas toen we een bankkontonummer hadden, konden we een aktiebolag aanvragen bij de Bolagsverket (de KvK in Nederland). De Bolagsverket vond het niet te vertrouwen dat 2 buitenlanders een aktiebolag aanvroegen, dus moesten we onze accountant vragen om garant voor ons te staan. Maar goed, uiteindelijk kregen we onze aktiebolag “B&B Turistgården Särna AB” met het bijbehorende organisationsnummer.

Pas toen we een organisationsnummer hadden, konden we naar de Skatteverket, oftewel de Belastingdienst. Voor de aktiebolag willen we een momsregistreringsnummer voor de BTW en voor onszelf willen we een personnummer voor een normaal burgerleven in Zweden. Het
momsregistreringsnummer was niet zo lastig, het enige wat we nodig hadden was een verklaring van de Nederlandse belastingdienst dat we geen belastingschulden hadden. Toen die geregeld was, kregen we een registratie voor de A-skatt en de F-skatt (inkomsten- en omzetbelasting).

Het personnummer was echter een stuk lastiger. Om te beginnen liep Skatteverket achter met de afhandeling. Pas na bijna 2 maanden kregen we een dossiernummer en een behandelaar toegewezen. Ze zette prompt onze aanvraag in de wacht, want we zaten allebei 50/50 in de aktiebolag en ze twijfelde eraan of dat wel mocht bij een personnummer.

Daarnaast kwamen we erachter dat we toch ons bedrijf bij de Politie moesten aanmelden. Nadat we dit gedaan hadden, moesten we naast onze geboorte uittreksels ook een VOG overhandigen. Dus ook deze moest aangevraagd worden…

Maar toen Boerin Suuske vandaag opnieuw telefonisch in conclaaf ging met de behandelaar van Skatteverket, kreeg ze te horen dat de aanvraag voor een personnummer voor ons allebei was goedgekeurd. Nog geen uur later kregen we van de Politie te horen dat ze van Skatteverket dit nieuws hadden vernomen en dat een VOG nu ook niet meer nodig was.

Kortom, we zijn sinds vandaag een beetje meer Zweeds geworden… We hadden nooit gedacht dat we zo graag als een nummer behandeld wilden worden. Nu kunnen we eindelijk een Skatteverket ID kort aanvragen, ons aanmelden bij het ziekenfonds, een telefoonabonnement aanschaffen, een bankkonto voor het bedrijf etc. etc. etc.

Reacties

  1. De Berloos zegt

    Wat goed, fijn dat alles zover geregeld is. Groetjes van pap en mam.

Laat wat van je horen

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.