Een jaar na dato

B&B Turistgården Särna
B&B Turistgården Särna

We zijn nu ruim een jaar verder sinds de opening van B&B Turistgården Särna. In de tussentijd is er veel gebeurd en kunnen we terugblikken op een bedrijf dat een goede start heeft gemaakt en bewezen heeft levensvatbaar te zijn.

Op 6 februari 2019 hebben we de B&B ingeschreven bij de Bolagsverket. We zijn hard aan de slag gegaan om de kamers te renoveren en het bedrijf op de kaart te zetten. Uiteindelijk op 1 juni 2019 was alles geregeld en hebben we officieel de deuren geopend met een prachtig welkomstfeest.

Juni ging langzaam van start, maar toen de zomervakantie begon, kwamen de gasten af en aan. Op een dag in juli waren we trots om te melden dat we volgeboekt waren! Half augustus zakte het bezoek een beetje in en besloten we ons bedrijf aan te melden bij Booking.com. En dat was een goede keus!

Ook de maanden daarna waren we in staat om voldoende gasten te ontvangen voor een goede bedrijfsvoering. In november besloten we dat het tijd was voor een nieuwe mijlpaal: het bedrijf ging ons in loondienst uitbetalen. December was een heerlijke maand en ook in januari draaiden we goed en kregen we heel veel reserveringen voor de komende zomer. Maar toen kwam februari 2020…

Februari was een topmaand! De B&B bleek een fantastisch tussenstation te zijn voor reizigers naar de skigebieden. Meerdere dagen waren we helemaal volgeboekt en we hadden het erg druk. En we besloten, dat als dit de opmaat is voor de komende zomer, dan kunnen we dit niet met z’n tweeën bolwerken.

Maar half maart sloeg Corona in Europa toe. En ook bij ons hakte het erin. Nagenoeg alle buitenlandse reserveringen werden geannuleerd en we moesten vele 10-duizenden kronen terugbetalen. April zou normaal gesproken een echte vakantiemaand zijn, maar we haalden amper een positieve omzet. En eigenlijk waren we blij dat het inderdaad nog positief uitpakte.

In mei kregen we gelukkig nog een aantal bedrijven over de vloer, maar bijna geen toeristen meer. De aankomende zomer zag er een stuk minder rooskleurig uit en we berekenden dat als het zwartste scenario uit zou breken, we elders een baantje zouden moeten gaan zoeken om het hoofd boven water te houden.

Maar toen kwam onze nationale held Anders Tegnell met een fijne boodschap voor de Zweden. Het advies om niet meer dan 2 uur van huis te reizen werd opgeheven. De Zweden mochten in eigen land weer halsreikend uitkijken naar een zomervakantie. Uiteraard met het in acht nemen van een aantal voorzorgsmaatregelen.

Hier hadden we onze B&B al voor klaargestoomd. Alle protocollen mbt Covid-19 hebben we tegen het licht gehouden en onze maatregelen getroffen. En toen de midzomer van start ging, barstte de bom…

De tweede helft van juni werden wij, en de rest van Noord-Dalarna, overspoeld door Zweedse toeristen. Juni werd een topmaand! Met ingang van juli hebben we nu zelfs personeel aangenomen, want we kunnen het niet in ons eentje meer aan. In juli gaat het gewoon door. Massa’s Zweden vieren vakantie en het is een topdrukte. Voor het Nationaal Park Fulufjället staan dagelijks files en de parkeerplaatsen zijn vroeg in de ochtend al helemaal vol.

We werken ons dus op dit moment driemaal een slag in de rondte. En met ons Christina die op de drukke dagen ons bijstaat door 3 uur mee te buffelen. We zijn nu bijna iedere dag helemaal vol geboekt! De vooruitzichten voor deze zomer zijn dus vooralsnog goed. Afgelopen week hebben we samen met de boekhouder ons eerste jaarverslag ingediend bij de Bolagsverket. In 2019 hebben we goed gedraaid en ondanks de kosten van een beginnend bedrijf hebben we zelfs een bescheiden winst gemaakt.

We hadden vanaf 1 juni in 2019 maar liefst 347 boekingen met in totaal 659 gasten. En hebben we in totaal 479 gasten 668 ontbijtjes geserveerd. We kregen van Booking.com een 9 als waardering en van Google een 4,6 op de schaal van 5.

Kortom, we zien ondanks Covid-19 een mooi jaar aankomen en weten nu al dat we straks in het laagseizoen tevreden terugkijken op een prachtige zomer.

Reacties

 1. Marlene Boons zegt

  Wat een geweldig positief verslag.
  Wat wil je nog meer; en net van start gegaan en coronaven dan nog afsluiten met winst .
  Jullie kunnen trots zijn en met veel vertrouwen de toekomst tegemoet zien.
  Oprecht Gefeliciteerd.

 2. Claudia zegt

  Wat een mooie berichten en wat is het jullie gegund! Gefeliciteerd!!

 3. Leonie Lankreijer zegt

  Gefeliciteerd Sandra!
  Wat leuk om zo je blog af en toe tegen te komen.

 4. Evelien Huijssen zegt

  Wat een kanjers zijn jullie! Gefeliciteerd met dit succes. Geniet van wat jullie hebben bereikt het afgelopen jaar en vergeet vooral niet te genieten!

 5. Henri Lindenhof zegt

  Mooi om te lezen dat het goed gaat! De Corona heeft er natuurlijk ingehakt, maar jullie hebben een stevige basis. Prachtig!

 6. Ethel Wolting zegt

  Wauw, gewoon emotioneel er van. ????.
  Jullie zijn ook fantastisch en het isj ullie gegunt!

 7. Arjen, van harte gefeliciteerd met jullie B&B. Heel mooi en leuk om te lezen dat het jullie goed gaat. Het is toch altijd wel een uitdaging wanneer je zoiets begint en met alle ups-and-downs het tot een succes weet te maken.

 8. Sylvia Rozeboom zegt

  Sandra, geweldig om te lezen dat het ondanks of C???? zo goed gaat! Heerlijk dat deze stap zetten zo goed uitpakt! Van harte gegund en je staat op mijn wensenlijstje om langs te komen!

 9. Marlies zegt

  Hi Arjen, heel v Harte gefeliciteerd met dit grote succes! Erg leuk om te lezen en wat n beloning voor een moedige keus! Super! Heb nog een hele mooie zomer en hopelijk tot ziens bij Mila! Lieve groet, Marlies

 10. Trees Dijker zegt

  Wat een positief verhaal, Arjen, over jullie B&B daarginds in Zweden! En ook geweldig, dat jullie dat spook van coronacrisis toch maar mooi hebben kunnen afschrikken. Wel nog even afwachten, hoe het zich verder ontwikkelt, hè. Maar de eerste klap is een daalder waard.
  Jammer, dat we elkaar niet hebben kunnen treffen bij de verjaardag van Mila. Hopelijk op een later moment. Hartelijke groet van Trees Dijker. Het ga jullie ook verder goed!!!

 11. Erwin Ramadhin zegt

  Dag Sandra en Arjen, geweldige prestatie! Het is jullie van harte gegund. Mooie onderneming. Succes en veel plezier.

 12. Josje Slotboom zegt

  Wat goed om te lezen, fijn dat het zo goed gaat!!!
  Succes en een fijne zomer!

Laat wat van je horen

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.