Buffy en Leintje

Zoals je via Twitter hebt kunnen vernemen, is Ei-lander Duifje overleden. Haan heeft daardoor alleen Kloek en Trijs onder zijn hoede. Afgelopen vrijdag hebben we Moniek weer eens opgezocht. Ze fokt allerlei kleurslagen van de Cochin krielkip. Zo heeft Haan de kleurslag “porcelein”, is Kloek “blauw witgepareld” en Trijs is “patrijs”.
Moniek had haar tuinkas nog gevuld met verschillende kuikens van verschillende leeftijden. Omdat het altijd een gedoe is om een hennetje aan de toom toe te voegen, hebben we voor 2 hennetjes gekozen. Dan kunnen ze de ellende van de verhuizing en de pikorde samen dragen. De keuze is gevallen op Buffy, een “buff colombia” en Leintje, net als Haan een “porcelein”.

De reis van Zoetermeer naar Eiland aan de Veen verliep rustig. De overgang van reismand naar nachthok was al wat lastiger. Een vreemde omgeving met vreemde geuren van andere, vreemde kippen. Een paar uur lang konden de nieuwelingen wennen voordat Haan, Kloek en Trijs de twee in de gaten kregen…

Trijs is de gangmaker voor de nacht in de toom. Ze hoort geluiden in het hok en laat prompt haar gangmakersrol vallen en beklaagt zich bij Haan. Haan heeft intussen ook geluid gehoord en gaat meteen poolshoogte nemen.
Intussen hebben Leintje en Buffy de consternatie ook gehoord en laten voorzichtig en aarzelend horen dat ze goed kippenvolk zijn. Buffy trekt dan de stoute schoentjes aan besluit bovenaan de trap zich te vertonen. Ze tokkelt aarzelend geluiden alsof ze ‘Hallo’ wil zeggen en Haan paradeert vervolgens de trap op omhoog… In het nachtverblijf rommelt het even flink en verbijsterd kijken wij vervolgens toe hoe Buffy door Haan bruut verkracht wordt.

Daarna verloopt de nacht rustig. Alle kippetje zitten op stok of liggen in de legnesten. Ook de volgende ochtend gaan Haan, Kloek en Trijs rustig op pad naar buiten en laten Buffy en Leintje rustig achter. Overdag zal Haan diverse malen proberen om met name Buffy naar buiten te leiden naar de toom. Maar Buffy vindt voorlopig het kippenhok eng genoeg. Ook die avond verloopt rustig.

De dag daarop besluiten we om het kippenhok af te sluiten en Buffy en Leintje buiten het nachtverblijf te houden. Dat beviel ze al snel. Lekker scharrelen, Leintje werd minder gepikt door Buffy en buiten konden de ouderen ook alvast wennen aan de nieuwelingen. Voor zonsondergang openende we de deur van het kippenhok. Haan ging als eerste weer naar binnen, maar hield zich rustig en wandelde alleen maar achter de nieuwelingen aan. Toen Haan vervolgens het nachtverblijf opzocht, volgden de mokkende Trijs en Kloek al snel. Maar Buffy en Leintje bleven achter en durfden niet naar binnen te gaan.

We zijn toen maar gegaan. Laten het kippenleven even op hun beloop. Ze zitten veilig en er is een mandje met stro en een stok in de ren. Maar een beetje benieuwd zijn we wel. Zouden ze buiten geslapen hebben?

Trijs, Kloek en Haan

Reacties

  1. Boer Jennes zegt

    De dag daarop zag ik al hoe de twee langzaam in de toom geaccepteerd worden en buiten voor de Stuga scharrelen. ‘s-Avonds gingen ze allemaal in het nachtverblijf. De consternatie is nog groot, maar ze wennen nu heel snel!

Laat wat van je horen

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.