De tocht der tochten

Ook in Zweden kennen ze de “tocht der tochten”, de Vasaloppet. Een 90 kilometer slopende en massale wedstrijd langlaufen van Sälen naar Mora. En het startpunt van Sälen ligt slechts 65 kilometer ten zuiden van onze B&B Turistgården Särna. Vorig jaar waren er meer dan 17.000 langlaufers aan de start.

Vasaloppet

Met de Vasaloppet wordt herdacht dat de vader des vaderlands van Zweden, Gustav Vasa, op de ski’s moest vluchten vanuit Mora naar Noorwegen. Toen bleek dat er voldoende steun was om een opstand tegen de Denen te organiseren, werden de twee snelste skiërs eropuit gestuurd om Gustav Vasa terug te halen. In Sälen haalden ze hem in en brachten hem terug naar Mora. Deze tocht wordt dus sinds 1922 ieder jaar massaal herhaald.

De grote race wordt iedere eerste zondag van maart gehouden, maar de week daarvoor gaan er al verschillende evenementen van start. Een race alleen voor vrouwen, een halve loop voor de hele familie en 2 tochten voor amateurs. Alles bij elkaar dus een gigantisch evenement die met recht de Zweedse tocht der tochten genoemd kan worden. De volgende foto is een screenshot van de finish vorig jaar. Compleet afgepeigerd komen de langlaufers na 4,5 uur aan. Tja, en wat doe je dan?

Finish Vasaloppet 2018

Wil je meedoen? Of meekijken? Zorg dan dat je de week voor de eerste zondag van maart een kamer bij ons geboekt hebt. Want Särna biedt een hele goede uitvalsbasis om deze tocht te volgen. Overigens, bij Risberg gaat het ieder jaar standaard mis. Bergafwaarts en net door een bocht en de sporen zijn diep. Het volgende filmpje laat met een knipoog zien wat er dan gebeurt…

Laat wat van je horen

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.