Echte ondernemers

Hoewel we nog geen stuiver verdiend hebben, voelen we ons al echte ondernemers in Villa Kakelbont. Niets gaat eigenlijk soepeltjes, maar het gaat wel en gestaag gaan we voort. Er is ook zoveel waar we aan moeten denken!

Forbönderna

Om te beginnen was de trip naar het belastingkantoor in Mora een beetje zinloos. We kregen wel goedbedoeld wat folders en telefoonnummers mee, maar echt helpen konden ze ons niet. In Mora is er alleen een servicekantoor, voor adviseurs moet je in Falun zijn. Toen we een man in Falun opbelden, werden we verwezen naar het Älvdalens Näringslivskantor van de gemeente.

Daar hebben we al eerder contact mee gehad, dus dat deden we maar weer eens. Deze ondernemers willen gewoon zo soepeltjes mogelijk een BV starten. Oftewel een aktiebolag in Zweden (AB ipv BV). Karin (een andere dan de eerdere Karin die we spraken) pleegde wat telefoontjes naar de Skatteverket (belastingdienst) en hielp ons op weg.

Een aktiebolag begint in Zweden met een bankrekening. Daar moet minimaal 50.000 kronen op staan, het startvermogen. Maar als buitenlander valt het nog niet mee om een bankrekening te openen. Ze willen alles van je weten, en alleen onze PIN-codes hebben ze nog niet gevraagd. We zijn intussen 2 en een halve week verder, en het lijkt nu de goede kant op te gaan…

Verder hebben we intussen contact gehad met Lars, onze accountant. Hij heeft voor ons de aanvraag ingediend voor een aktiebolag. Zodra we de bankrekening hebben en in Mora daarvoor getekend hebben, reizen we op de terugweg naar Älvdalen om als kersverse ondernemers de papieren te tekenen voor de aktiebolag. Dan nog geld storten en onze B&B Turistgården Särna AB is een feit!

En dan kunnen we de formulieren voor de Skatteverket indienen voor het felbegeerde “Personnummer”, in Nederland ook wel bekend als BSN-nummer. Zonder “personnummer” ben je in Zweden namelijk niet eens een nummer. Je kunt bar weinig doen in het burgerleven en alles verloopt problematisch.

Je bestelt bijvoorbeeld een sneeuwblazer op het internet. Gelukkig hoef je niet bij elk bedrijf een personnummer op te geven, en kun je vaak betalen met creditcard. Maar dan komt de beroemde en beruchte Postnord je pakje van 88 kilo zwaar bezorgen. De aflevering geschiedt met zo’n scanapparaat zoals we die in Nederland ook kennen. Maar je tekent met je “personnummer”, en die hebben we niet. Dus kan er ook niet getekend worden voor ontvangst. Dus heeft de chauffeur een probleem… Na wat gebel met het kantoor, kan de chauffeur ook gebruik maken van het ouderwets gezellige bonnenboekje dat ligt te verstoffen in het dashboard. Maar twee weken later krijg ik bericht van Postnord dat het pakje nog steeds niet geleverd is, en als ik niet binnen een halve week een nieuwe afspraak maak, sturen ze het pakje terug…

Ik weet niet wat ze uiteindelijk teruggestuurd hebben, maar mijn “snöslunga” staat gelukkig nog in de schuur.

Intussen hebben we als ondernemers al heel wat hersenscheten gelaten over de wording van de B&B. We hebben alle kamers een Zweedse dierennaam gegeven en bepaald wat er moet komen te staan en hoeveel personen er kunnen verblijven. Ook hebben we de tarieven bepaald, de seizoenskortingen en andere kortingen. Daarmee ben ik nu volop aan de slag om de website te ontwikkelen. Sandra bereidt intussen de kamers voor op mooie foto’s en bekijkt wat er allemaal moet gebeuren om de kamers te renoveren en in te richten. Als het allemaal meezit, kan begin maart de website open en kunnen de gasten gaan boeken. Early Birds krijgen korting en kunnen de renovatie van hun geboekte kamer op de voet volgen.

Op 1 juni is dan onze officiële opening. Wil je die meemaken? Kom dan op vrijdag 31 mei, dan krijg je die nacht en het ontbijt gratis!

Verder doen we veel zaken met onze “samarbetspartners”. Uiteraard met onze vriendin Helena van Renbiten, maar ook met Helena van Särna’s toeristenbureau. Verder hebben we Sissi op bezoek gehad van Visit Dalarna en gaan we officieel “samarbetspartner” worden van het prachtige Fulufjället Nationalpark. Binnenkort spreken we daarvoor met de enige tijger van deze wildernis: Sofia Tiger.

Voor het ontwikkelen van ons aanbod hebben we nu een film gemaakt over de jaarlijkse tocht van de “Forbönderna” naar de wintermarkt van Røros. Tijdens het filmen maakten we meteen ook nieuwe vrienden. Het is prachtig om dit mee te maken. Iedere op één na laatste dinsdag van februari begint de wintermarkt en die duurt tot en met zaterdag. Helaas hebben we het erg druk en is Røros best wel ver weg op de besneeuwde bergwegen in Noorwegen, maar de tocht van Särna naar Idre hebben we gevolgd en was indrukwekkend. Wat een prestatie leveren die paarden, en ook die skiër die als verkenner de hele 32 kilometer door de poedersneeuw ploegt. Let eens op zijn gezicht als ie tijdens het klokkengelui in Idre aankomt. Zo trots en voldaan! En achter hem sjokken de paarden vermoeid achter hem aan. Respect… En zo ploegden ze nog een week voort!

Reacties

 1. Leuk te lezen!
  Wij wensen jullie heel veel succes toe.
  Kennen de lokatie van binnen en buiten, vorige eigenaren zijn vrienden van ons.
  Sterkte met alle regel zaken!
  Groetjes Saskia

 2. Pap en mam. zegt

  Wat zijn jullie goed bezig zeg! We zijn blij als alles bij jullie goed loopt. Heel veel succes verder.

 3. Geweldig om te lezen. Ik denk erover om in juni jullie te bezoeken. Wil ik t allemaal met eigen ogen zien en meemaken.

 4. Wat een mooi verhaal over de start en opbouw van jullie droom. Bedenk maar dat alles wat langzaam groeit….

  Schitterende beelden van de tocht. Kan mij voorstellen dat het een intense beleving was.

 5. Nicole zegt

  Superleuk om te lezen, heel veel succes met alles, ga jullie “volgen”.
  Lycka till!

Laat wat van je horen

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.