Fulufjället

Wie straks bij ons op bezoek komt, moet beslist naar het Fulufjället National Park. Dit grote en prachtige natuurgebied ligt precies op de grens van Noorwegen en Zweden. Hier vind je onaangetast oerbos en een unieke natuur op een bergplateau waar zich zo ongeveer de boomgrens bevindt.

Toch groeit er een wereldfenomeen op dit uitgestrekte bergplateau. Old Tjikko, de oudst bekende boom van de wereld, weet zich naar schatting al 9565 jaar staande te houden! Je zou een machtige, grote boom verwachten. Maar deze Noorse fijnspar is eigenlijk maar een iel boompje. Onderzoek heeft echter aangetoond dat de boom zich meerdere malen gekloond heeft. Old Tjikko is niet de enige oude boom op Fulufjället. Er zijn meer dan 20 bomen gevonden die allen ouder zijn dan 8000 jaar.

Old Tjikko

En dan heb je nog de Göljån. Eind augustus 1997 pakten donkere onweerswolken zich samen boven de Fulufjället. Een voorbode van een natuurramp ongekend in Zweden. In enkele uren tijd viel er meer dan 40 cm regen terwijl honderden bliksemschichten insloegen op de berg. Plots kwam er een enorme watermassa van de berg af, en een tsunami van 10 meter hoog baande zich een weg door het dal van een klein kabbelend beekje, genaamd Göljån. Rotsblokken en honderden bomen werden door de modderstroom meegesleurd. Langzaam herstelt de natuur zich, maar de gevolgen van deze natuurramp zijn nog steeds te aanschouwen.

En natuurlijk bezoek je dan ook het Naturum, het bezoekerscentrum van Fulufjället met de grootste waterval van Zweden: de Njupeskär. Deze 125 meter hoge waterval heeft een vrije val van 93 meter en is zowel in de zomer als in de winter een lust voor het oog. In het volgende filmpje komt dit alles nogmaals aan bod.

Reacties

 1. de Berloos zegt

  Mooie natuur maar je moet wel goed kunnen lopen als je daar een wandeling wilt maken. Echt een heel andere natuur als b.v. Oostenrijk.

  • Boer Jennes zegt

   Gelukkig hebben ze bij het Naturum rekening gehouden met mensen die minder goed ter been zijn. Er is bijvoorbeeld een speciale wandelroute voor kinderwagens en rolstoelen.

 2. Als je daar een meerdaagse tocht wil maken van logement naar logement, wat zijn dan ongeveer de tussenliggende afstanden? Arjen
  Groetjes Steve

  • Boer Jennes zegt

   Van het beroemde lange afstands wandelpad Kungsleden, loopt de zuidelijke vertakking door dit gebied. Maar de afstanden zijn zo groot, dat het niet mogelijk is om van hotel naar hotel te lopen. Wel zijn er onderweg schuilhutten en berghutten. In combinatie met een tentje is dat heel goed te doen. De dorpen zelf liggen ver uit elkaar. Vanuit Särna is het 30km naar Idre en 80km naar Älvdalen…

Laat wat van je horen

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.