Hakken en zagen enzo

Hoewel we deze maand nog de zomerworteltjes hebben geoogst, is het toch echt winter. De werkzaamheden verschuiven zich, maar op het Eiland is nog genoeg te doen. Naast het gebruiksklaar maken van de moestuin, moet er ook veel gehakt, gezaagd en gesnoeid worden. Ook hier voorzien we nog jaren werk voor we op een punt komen dat alles “onder controle” is.

Boerin Suuske is heel erg druk bezig om de gigantische rododendrons terug te dringen. Een grote hoeveelheid Eiland komt daarmee weer vrij aan de oppervlakte, en die ruimte kan ik dan weer gebruiken om alle grotere stammen, stammetjes en takken te verwerken tot brandbaar kachelhout. Even verderop hebben we in de bosjes een pellet gelegd en daarboven op rijst inmiddels ruim een kuub hout de hoogte in.

Een deel van het hout komt uit het voormalige volkstuingebiedje wat Boer Nico boomvrij wil hebben. Ik zoek daar met name de wat bijzonderder houtsoorten uit, zoals berken, kroosjes, peren en pruimenhout. De eerste keren kruide ik op en neer met de stammetjes, maar nu ga ik met de boot er naar toe en gooi deze gewoon vol. Dat scheelt enorm veel energie!

À propos energie. Dat zagen, hakken, vervoeren en stapelen van al dat hout kost net zoveel energie dan de energie van het hout dat je vervolgens ’s avonds in de kachel gooit om bekaf en uitgeput je huis mee te verwarmen. Je moet er wat over hebben om een beetje zelfvoorzienend te zijn. Maar dan heb je ook wat.

Ook hebben we op het Eiland onze eerste echte boom omgezaagd. Boer Wil vertrouwde terecht een zwarte els niet. Deze boom helde gevaarlijk dicht naar zijn nieuw gebouwde huisje en door een eerdere zaagpoging werd de zaak nog hachelijker. De boom viel netjes tussen zijn huisje en het kippenschavot van Boer Gerrit. Een middagje werk was voldoende om de boom aan stukken te zagen en te verwerken tot brandhout.

Laat wat van je horen

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.