Kroosjes trekken

Boerin Suuske had al eens eerder gezien dat sommige boeren met een emmer naar het land aan de overkant gaan, waar tuintjes staan die niet meer worden gebruikt. Gisteren trok ik de stoute boerenklompen aan en ging eens kijken wat de boeren daar zoal trekt. Nou, fruit dus. Er staan appelbomen, perenbomen, pruimenbomen, kersenbomen en notenbomen. En verder massa’s bramenstruiken. Maar er staat ook nog een andere bijzondere boom: een kroosjesboom.

Deze wilde pruim geeft heel veel rode vruchten ter grootte van een enorme kers en deze boom hing er vol mee. Hing ja, want vanavond trokken Boerin Suuske en ik allebei de stoute klompen aan en gingen gewapend met een trap, plastic zakken en een emmer naar de overkant. Kilo’s van deze vruchtjes hebben we geoogst en dat onder grote belangstelling van een stelletje uitermate nieuwsgierige en speelse pinken. Vooral nummer 1901 was grenzeloos nieuwsgierig en draafde als een wild paard om me heen. In de pruimenboom liepen ze mijn trap omver en kwamen lekker knus met z’n allen om me heen staan zodat ik geen kant meer op kon. Intussen werd mijn broek zorgvuldig afgelikt en iedere pruim of kroos die op de grond viel zorgvuldig onderzocht.

Woensdag gaat Boerin Suuske de kroosjes verwerken tot een lekker jam, de overige pruimen zullen wel handmatig verorberd worden!

Kroosjes, heel veel kroosjes
Pink nummer 1900

Reacties

  1. Is die ook lekker dan? Heb er nog nooit van gehoord.

    • Boer Jennes zegt

      Kroosjes zijn meer de pruimen van vroeger. De huidige pruimenrassen komen hoofdzakelijk daar vanaf. Kroosjes hebben iets meer zuur in zich en dat maakt kroosjesjam extra fris!
      Boerin Suuske heeft al meer dan 20 potten jam gemaakt, waaronder een paar literpotten omdat de kleintjes op waren…

Laat wat van je horen

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.