Lavskrika

Daar zitten we dan. Uitgeteld tussen tientallen verhuisdozen kunnen we amper onze kont keren. Volgende week rond deze tijd zijn we al onderweg naar Zweden en laten we ons huidige huis en haard achter voor de nieuwe bewoners.

Maandag de 14e komt De Jong Verhuizingen met een grote vrachtwagen onze spullen ophalen. Ze plannen een zogenaamde groepage en komen onze spullen over een paar weken afleveren in Särna. De 15e is dan de overdracht van ons huidige huis.

Op vrijdag 18 januari komen we in Särna aan. We krijgen dan meteen de sleutel, nog voor de overdracht van de woning. Ondenkbaar in Nederland, maar voor Daniel was het geen probleem en zelfs logisch. Als het geld voor de woning binnen is, volgt de overdracht op maandag 21 januari. Een dag later krijgen we al bezoek van de försäkringsman om het huis te verzekeren.

Maar goed, wat heeft dat met “Lavskrika” te maken? Niets eigenlijk. Maar ik kwam vandaag domweg op het idee om iets over de lavskrika te schrijven. De lavskrika is een bijzondere vogel die het symbool is van de Fulufjället, het Nationale Park in de buurt van Särna. Toen we een paar jaar geleden in een tipi in het bos ontwaakten, werden we door deze mooie vogels verwelkomd, en mocht ik de volgende mooie foto maken:

Deze vogel behoort tot de familie kraaien en wordt in het Nederlands ook wel de Taigagaai genoemd. Deze schoonheid is zo bijzonder omdat ie zo nieuwsgierig is. Het is een standvogel die in het bos leeft, maar als er mensen in de buurt zijn, komen ze al snel nieuwsgierig een kijkje nemen. Al heel vaak volgden ze ons tijdens onze wandelingen, maar die ochtend bleven ze de hele tijd rond de tipi hangen.

Toen we dit later aan Helena vertelden, gaf ze ons een zakje met stukjes worst mee en stuurde ons naar een plek vlakbij de Noorse grens. Helaas waren de Lavkrika’s toen niet thuis… Maar als ze er wel geweest waren, dan hadden we het volgende mee kunnen maken:

Als je ons komt opzoeken in Särna, verklappen we je graag waar je dit kunt meemaken. Je krijgt dan van ons ook een zakje met worst mee.

Reacties

  1. de Berloos zegt

    Mooie film, dit wil ik ook wel meemaken.

  2. Rita Friebel zegt

    Hallo Arjen,
    Welkom in Särna. Wij zijn George en Rita Friebel en wonen 1 jaar in Särna maar in de omgeving al van 1984. Leuke vogels de Lavskrika, ik had op 7 jan. net een herhalingsfoto op Facebook gezet, die was bij Grövelsjön genomen. Wij wensen je veel succes met de plannen die je hebt en wat de natuur betreft, …dat kan niet beter! Groetjes George en Rita Friebel

Laat wat van je horen

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.