Moeder’s kleine Olle

Het was september 1850 toen de kleine Jon Ersson samen met zijn oudere broers en zussen een paar honderd meter buiten Morbäckssätern bessen aan het plukken was. Jon was slechts anderhalf jaar oud en dwaalde onopgemerkt door het bos toen hij geheel onbevangen een bruine beer met 2 jongen tegenkwam. Zich van geen kwaad bewust, voerde hij de jongen met bosbessen en de moederbeer liet dat toe. Toen het oudste zusje ging zoeken, trof ze Jon slapend aan tussen de jonge beertjes. Ze haalde haar moeder erbij die gillend de beren wegjoeg.

In het voorjaar van 1851 werd dit gebeuren gepubliceerd in een Noorse krant. Het artikel inspireerde dichter Wilhelm von Braun tot het schrijven van een gedicht genaamd “Stark i sin oskuld” oftewel “Sterk in zijn onschuld”. En dit gedicht inspireerde op z’n beurt Alice Tegnér tot schrijven van het kindergedicht en liedje “Mors lilla Olle” oftewel “Moeder’s kleine Olle”. Dat liedje is nu nog steeds wereldberoemd in heel Zweden en het klinkt zo:

Toen Jon Ersson later opgroeide, trouwde hij en emigreerde naar Amerika. Daar stierf hij op 37-jarige leeftijd in Minnesota toen hij ploegend op z’n land getroffen werd door de bliksem. Zowel in Morbäckssätern als in Särna staat een beeld ter nagedachtenis aan dit wonderlijke verhaal:

Mors lilla Olle

Zou je het verhaal van Mors lilla Olle willen herbeleven? De kans wordt steeds groter dat we je dit deze zomer kunnen aanbieden. En nog veel meer! Overigens leven er tegenwoordig in deze streek meer beren dan in 1850, evenals de lynx, veelvraat en wolf. Toch kun je veilig door de bossen en bergen struinen, net als Olle.

Reacties

  1. de Berloos zegt

    mooi verhaal!

Laat wat van je horen

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.