Oost, west, thuis best

Wat ging dat allemaal snel de afgelopen week! Maandenlang bereiden we onze emigratie voor. We informeren, leggen contacten, verkopen een huis en uiteindelijk kopen we er één. We pakken ruim 100 verhuisdozen in, en op een vroege maandagochtend staat er een grote verhuiswagen voor de deur en sjouwen 4 sterke mannen van De Jong Verhuizingen binnen 5 uur je hele hebben en houden in de wagen. De laatste nacht slapen we op een kampeermatje in een slaapzak in een leeg huis.

De volgende dag sjouwen we de laatste spulletjes in onze auto’s en om half vier ’s middags staan de nieuwe bewoners voor de deur om samen met de makelaar de overdracht te regelen. We nemen nog emotioneel afscheid van onze buurtjes en rijden vervolgens naar de notaris om de handtekeningen te zetten. Na een laatste maaltijd bij Bella Beer rijden we naar onze vrienden in Enschede. Want we zijn nu even dakloos.

De volgende ochtend verlaten we Nederland en rijden richting Denemarken en vervolgens naar Zweden. In de buurt van Karlstad kunnen we langzaamaan alvast wennen aan het nieuwe klimaat. Het is er ijzig en verder naar het noorden ligt er steeds meer sneeuw. Vrijdags komen we halverwege de middag in Särna aan. Het is nog net licht genoeg voor een eerste foto.

Ons huis in Särna

Daniel heeft ervoor gezorgd dat de oprit sneeuwvrij is en de sleutel vinden we op de afgesproken plek. De overdracht gaat plaatsvinden zodra het resterende geld overgemaakt is, maar het is geen probleem om het huis alvast te betrekken. Als alle spullen uit de auto’s in het huis zijn gezet, gaan we uit eten in de plaatselijke pizzeria en daarna gaan we moe en voldaan naar bed in ons nieuwe optrekje.

Zaterdags gaan we flink aan de schoonmaak. Het woonhuisgedeelte is vies, want er is al lang niet meer schoongemaakt. Maar nu is de badkamer spik en span, en ook de keuken wordt langzamerhand bling bling. De wasmachines in de kelder draaien op volle toeren en we genieten van ons nieuwe huis. Het voelt steeds meer als “oost, west, thuis best”

Als we zondagochtend wakker worden, vriest het 22 graden. Na het ontbijt gaan we op zondagsbezoek bij Peter & Helena. Een heerlijk weerzien! Vorige week was er een renskiljning en daarom is Peter druk bezig met het slachten van rendieren van de Sameby van Idre. Bij zo’n renskiljning worden alle rendieren gekeurd en gescheiden voor de eventuele slacht. De tamme rendieren van Peter & Helena zijn nu voor de 2e keer acteurs geweest voor een reclamefilm. Eerst van Audi, en nu van Volkswagen. Hieronder laten we je de filmpjes zien, en ons eigen filmpje van de renskiljning van vorig jaar.

Reacties

 1. Marlene Boons zegt

  Goed te lezen dat jullie je al zo thuis voelen.Dat komt wel goed.En je eigen optrek helemaal spik en span maken is heerlijk.ik ken dag gevoel.het wordt steeds meef eigen.Goede tijd trouwens om te starten.Tegen de tijd dag alles klaar is is het volop lente.En dan kunnen de gasten komen!!!

 2. Klopt helemaal. 1 juni gaan we open. Wanneer eerder zaken klaar zijn melden we dat. Voor nu is het wonderschoon hier in het noorden. Wel behoorlijk koud buiten. Vannacht – 26. Overdag is het al een paar dagen heerlijk zonnig. Dus mooie plaatjes in winterlandschap en fijne ontmoetingen. En daarnaast lekker werken aan een nieuw bestaan. Maar nu eerst op naar woensdag, dan komen de verhuizers met onzez spullen.

 3. -26……Pfff hier staat de wereld op zijn kop bij iets onder nul en wat sneeuw????????
  Heerlijk om te lezen dat het zo goed gaat. Als t goed is ook jullie eigen spulletje neergezet en dus echt e3n eigen plek. Geniet ervan????

 4. Annemarie Geevers zegt

  Det sjukhuset ser fantastisk ut ! Leuk om alles te lezen en hoe het allemaal is gegaan. Jullie zullen nog wel in een dik pak sneeuw zitten denk ik. Hier bloeien de narcissen , Forsytsia’s en het roze van de Magnolia’s komt al door de knoppen…..ook in de tuinen van Onder de Waal loopt alweer van alles uit….. Groetjes en sterkte met het klussen . Annemarie ( nr.50)

 5. Ooh ik herken zoveel van onze emigratie net 2 jaar geleden, wij kwamen ook in de sneeuw toe op 25 februari 2017. We blijven het heerlijk vinden om hier (Höga Kusten) te mogen wonen. Heel veel succes gewenst met de B&B!!

Laat wat van je horen

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.