Overwinteren in Särna

In Nederland ligt het hele openbare leven overhoop als er een sneeuwvlokje valt. Overwinteren in Särna is andere koek.

De Städjan vanuit Särna een jaar geleden
De Städjan vanuit Särna een jaar geleden

Er is hier altijd een witte Kerst. Advent, de aanloop naar Kerst wordt in Särna altijd gevierd. Het is hier in december een donkere periode die met recht opgeluisterd wordt met licht. De sneeuw die valt, blijft gewoon liggen. Een sneeuwschuiver veegt de sneeuw van de weg, maar een gewalst toplaagje blijft altijd liggen. Na de sneeuwschuiver komt vaak nog een strooiwagen met zand. Zout strooien heeft hier geen zin.

Särna wordt in de provincie Dalarna het koudste dorpje genoemd, met de warmste mensen. Hier woont een hechte en vriendelijke gemeenschap. In de twee weken dat we er nu wonen, is het kwik eenmaal tot minus 22 graden gedaald, en afgelopen week was het even minus 28 graden. In december was het zelfs minus 31 graden. Dat zijn de extremen. Over het algemeen was het de afgelopen weken tussen de -5 en de -15.

De luchtvochtigheid is echter droog, en daardoor ervaar je de vorst niet zo kouwelijk. Binnen in ons woonhuisdeel is het lekker warm bij de open haard. Intussen ligt er wel al meer dan een halve meter sneeuw. Voordat we het huis betrokken, heeft de makelaar Daniel een sneeuwschuiver laten komen om het terrein sneeuwvrij te maken.

Daarna hebben we het zelf twee keer bijgehouden met de sneeuwschep, maar dat was iedere keer 3 tot 4 uur noeste arbeid. Je wordt er wel lekker warm van, maar uiteindelijk hebben we toch maar een sneeuwblazer gekocht. Het scheelt de helft van de tijd en kost veel minder moeite.

Reacties

 1. Wat gaaf

 2. Als ik sneeuw zie dan denk aan kerst.

 3. Helemaal flitsend Arjen, wat een mooie stap. Hoop dat ik er nog een keer persoonlijk mag rondkijken .. we zullen zien.

 4. Mooi daar. Lekker veel sneeuw.
  Handig gereedschap.
  En wanneer ga je langlaufen? Dat kan perfect bij jullie?

  • Boer Jennes zegt

   Ik heb nog nooit op de lange latten gestaan… Wel inmiddels op de sneeuwschoen. Maar uiteraard ga ik dat oefenen, dan wel leren. In de schuur liggen heel veel lange latten, maar ik weet niet of ze kapot zijn of meer geschikt voor de alpine skiër. Langlaufen kan perfect bij ons. Er is ook een kleine springschans en een kleine slalom helling. 25km verderop beginnen de grote skigebieden van Idre en Grövelsjön.
   Verder kun je bij ons ook sledetochten maken met husky’s en te paard. En je kunt er sneeuwscooters huren.

Laat wat van je horen

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.