Piepers rooien

Het gaat snel in de tuin na zo’n warm voorjaar en zwoele zomer. Zo stierf enkele weken geleden het loof van de aardappel af. Omdat we dat eigenlijk in augustus hadden verwacht, dachten we even dat er misschien een ziekte in zat. Voor de suikermais komt dit goed uit, die krijgt nu meer licht en kan doorgroeien.

De piepers lagen dus nog een paar weken af te harden, maar in de tussentijd was deze wel gewild door een één of ander gravend iets. We dachten aan muizen, vanwege de holletjes die overal ontstonden. Maar er werden ook zaken opzij gedrukt en de aardappelen die aan de oppervlakte kwamen, waren afgeschraapt. Dus dat lijkt niet echt op muizen. Een week geleden betrapte ik de daders op heterdaad. Toen ik de tuin opkwam, vluchtten een aantal eenden zo snel mogelijk uit het aardapppelveld weg. Een net spannen was niet effectief genoeg, daar waar er een opening viel te bespeuren, maakten ze er dankbaar gebruik van.

Vandaag dan maar de piepers gerooid. Geen gigantische hoeveelheid, maar toch wel een aardige in onze optiek. Niet alleen de Raja, maar ook de Lekkerlanders hebben we gerooid en vanavond een maaltje gekookt met onze sjalot, snijbiet en rode biet uit eigen tuin (en een koolvis uit Alaska). Om de goede van de slechte aardappelen te scheiden, hebben we ze gewassen, gesorteerd en nu liggen ze te drogen. Dat wordt piepers vreten de komende tijd!

Laat wat van je horen

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.