Scoutgården of Naturgården

Toen we in januari besloten dat de knoop doorgehakt moest worden, gingen we meteen aan de slag. We moeten Zweeds leren, een plek vinden om te wonen en werk vinden. En wat zijn onze idealen? Wat willen we nu uiteindelijk in Zweden gaan doen? Willen we een Naturgården beginnen?

Over een jaar willen we er gewoon zijn. Eventueel in een huurhuis, en als het moet met een tijdelijke baan. Maar we streven naar een eigen huis zonder hypotheek en een vaste baan. En eigenlijk ligt ons streven nog een stukje verder. We willen eigenlijk een soort hostel beginnen, een B&B en allerlei activiteiten organiseren zoals begeleide wandelingen, fika’s, meditaties, retraites et cetera, et cetera. Maar komt zoiets ook op ons pad?

Eind januari zagen we op de Funda van Zweden dat de voormalige Scoutgården in Grövelsjön te koop kwam te staan. Een plek waar de scouting van Zuid-Zweden vroeger hun activiteiten organiseerde. Het grenst precies aan de rand van het natuurreservaat, een groot gebouw met een eetzaal en slaapvertrekken met stapelbedden, een grote sauna met douches en een klein huisje. De tuin is gewoon bos en loopt naadloos over in het natuurgebied. Hier zien we misschien een hostel ontstaan met een kleine natuurkampeerplaats. Een Naturgården?

Aangezien we dit huis als toerist kunnen huren, besluiten we er een kijkje te gaan nemen. Hoe voelt het daar, en wat zijn onze mogelijkheden? We nemen contact op met de verkopende makelaar en met de gemeente en we boeken er een weekje vakantie.

De gemeente is enthousiast en organiseert voor ons een bijeenkomst met allerlei mensen die ons iets kunnen vertellen over het gebouw en wat we er mee willen gaan doen. Van dit hartelijke ontvangst worden we warm. Temeer omdat we na het weekend al een paar dingen weten, en dat is dat de vraagprijs van het huis veel te hoog is. Op de bijeenkomst vertelt een bouwkundig inspecteur ons wat er moet gebeuren om er een hostel van te maken en we becijferen dat dit een ton aan investeringskosten met zich meebrengt.

Hoewel we dus gecharmeerd zijn van de Scoutgården, is het vrij onrealistisch als de prijs van het pand niet daalt. Samen met de makelaar komen we ook tot die conclusie. We gaan dus afwachten, en als de prijs niet daalt zullen we misschien een bod doen dat ver beneden de vraagprijs ligt. Maar of de verkoper hier op ingaat? We betwijfelen het.

Scoutgården of Naturgården

Laat wat van je horen

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.