Van sjalotten naar prei

Afgelopen weekend waren de neefjes van Boerin Suuske op ons Eiland om een soort van te survivallen. Het doel was om ergens een plek te vinden en te overnachten in de buitenlucht. De jongens kozen voor de drijvende steiger en zo goed en kwaad als het kon hebben we een tarp over de steiger heen gespannen.

Die kwam op zich overdag al goed van pas, want toen we met z’n allen gingen BBQ’en, kwam het hemelwater met bakken naar beneden. We hadden al een kampvuur, maar die ging uiteraard weer uit. De BBQ bleef aan dankzij de deksel, maar de hamburgers dreigden te verbranden. Toen er iets minder bakken naar beneden kwamen bleek gelukkig dat ze nog niet verbrand waren toen ik ze omkeerde.

De hele avond hebben we verder doorgebracht bij het kampvuurtje, maar toen het donker werd kozen de jongens al snel voor de slaapzak. Het gevecht tegen de muggen was echter niet te winnen in de buitenlucht. De Smidge zorgde er wellicht voor dat de muggen niet staken, maar ze waren nog steeds erg lastig. Gelukkig kwam Boerin Suuske snel to-the-rescue. Zondag was een benauwde dag, en iedereen was afgemat en vermoeid, maar het was een hartstikke leuk weekend geweest.

Op maandag was ik weer van plan om de moestuin aan te pakken, maar in de ochtend kwam de regen opnieuw met bakken uit de hemel. Gelukkig klaarde het in de middag op en ik snelde naar het Eiland om nog zoveel mogelijk dingen te doen. Om te beginnen heb ik de sjalotten geoogst, schoongemaakt en met een touwtje aan een bosje in de kas opgehangen om te drogen. Er hangen nu 8 mooie bosjes waar we maandenlang van kunnen smullen. Er stonden ook nog worteltjes tussen de sjalotten, en ook die heb ik geoogst zodat het hele veldje weer vrijkwam.

Daarna was het zaak om voorzichtig de preitjes los te wrikken en de aarde eraf te halen. Aan de bovenkant een deel van het loof eraf geknipt en aan de onderkant de wortels getrimd. Het sjalottenveld lekker los gemaakt en met een lange steel gaten geboord in de grond om er om de 10 cm een preitje in te steken, samen met een beetje compost. De gaten laat ik vervolgens openstaan zodat de prei lekker dik kan worden. Althans volgens deze meneer die laat zien hoe je preitjes verplant.

Tarp over de drijvende steiger
Boerin Suuske schuilt voor de onweersbui
bosjes sjalotten in de kas
Bijna 100 preitjes verplant

Laat wat van je horen

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.